Contra Augustinum pro Hippocrate

25,00 

Kuvaus

Kailaheimo, Markku: Contra Augustinum pro Hippocrate. Filosofis-teologisia esseitä

Teos on eräänlainen epäajankohtainen pamflettipuheenvuoro ajankohtaiseen aiheeseen. Raamatun syntyhistoria ja sen tekstimuutokset ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Varhaisten kirkkoisien raamatuntulkinnat ja vastakirjoitukset (contra) harhaoppisia vastaan ovat edeltävinä puheenvuoroina mielenkiintoinen peili tähän nykykeskusteluun.

Contra Augustinum -osiossa tarkastellaan Augustinuksen armo- ja ennaltamääräytymisoppien ristiriitaa. Kun Jumala armahtaa ja paaduttaa kenet tahtoo, miksi Augustinus kuitenkin kehottaa pelastuksen vuoksi kilvoittelemaan? Eikö myös Uuden testamentin pelastussuunnitelma Golgata-spektaakkeleineen ole turha? Nuori Augustinus piti astrologiaa pätevänä ennustusmuotona mutta myöhemmin lyttäsi sen hölynpölyksi. Itse hän kuitenkin tuntuu jopa tietävän millaisen ruumiin keskenmenossa kuolleet sikiöt saavat ylösnousemuksessa.

Pro Hippocrate -osiossa tarkastellaan sekä Augustinuksen Kristus-lääkäri vertauksen osuvuutta että inkarnaation problematiikkaa. Pelastussuunnitelman edellytys näyttää olevan, että Jeesuksen on tultava ihmiseksi ja että hänen verensä on oltava ns. samaa veriryhmää kuin ihmisten. Konsultoiko Jumala tässä Hippokrateen ”samanlainen parantaa samanlaisen” -periaatetta?

Kailaheimo on aiemmin kirjoittanut neljä teosta stoalaisuudesta ja tässä pamfletissakin heitä vielä vilahtelee. Kokoelman esseet ovatkin filosofista ihmettelyä teologisiin kysymyksiin.

9789523157798 | pehmeäkantinen, liepeellinen | 115 sivua