Viidakoista Finntowniin — Suomalaisella sisulla Floridan auringon alla

45,00 

Kuvaus

Aho, Sirpa: Viidakoista Finntowniin — Suomalaisella sisulla Floridan auringon alla

Aikalaisten kertomuksiin ja lehtiartikkeleihin perustuva dokumentti ja tarina suomalaisten asettumisesta Floridaan, suomalaisten yhteisöjen synnystä, kasvamisesta ja useimpien hajoamisesta ja häviämisestä.

Florida on tullut Suomessa tunnetuksi lomanviettäjien ja eläkeläisten paratiisina kiitos 1970–1990-lukujen turistiryntäyksen. Kukapa ei olisi kuullut Lake Worth-Lantanan suomalaisesta yhteisöstä, Finntownista jossa pärjää suomen kielellä, suomalaisista haaleista, leipomoista ja autovuokraamoista, ja vanhoista suomalaisista siirtolaisista jotka ovat isänmaallisempia, kuin kukaan Suomessa, tanssivat tanhuja ja tangoa, leipoivat nisua ja karjalanpiirakoita ja puhuvat vanhoista ajoista.

Lake Worth–Lantana ei kuitenkaan ollut ensimmäinen alue Floridassa, minne muodostui suomalainen yhteisö. Miksi, miten, missä ja milloin ensimmäiset suomalaisten yhteisöt syntyivät Floridassa? Mitä niille tapahtui ajan kuluessa? Suomalaisten siirtolaisuudesta Amerikkaan on kirjoitettu lukuisia teoksia, mutta suomalaisten siirtolaisten panos Floridan raivaajina ja rakentajina on jäänyt kertomatta. Tämän kirjan myötä annamme kunnian niille joille se kuuluu. Viidakkojen raivaajat, appelsiinien ja tomaattien viljelijät, maa-agentit, suurkaupunkien rakentajat, avaruustekniikan erikoisosaajat, taiteilijat, piiat ja palvelijat, kaikilla aloilla ovat suomalaiset siirtolaiset ja heidän jälkeläisensä vaikuttaneet Floridan kasvuun ja kehitykseen. Suomalaisten yhteisöjen kehittyminen Floridassa toisen maailmansodan jälkeen ansaitsee tulla selvitetyksi omana erillisenä tutkimuksena.

Tämän kirjan tarinat herättävät lukijan mielenkiinnon esivanhempiemme uurastukseen ja kunnioituksen suomalaisten siirtolaisten sisukkuuteen. Jo sata vuotta sitten todettiin, että Florida on paratiisi lomanviettäjille mutta helvetti raivaajille. Tämä tutkimus on omistettu niille Floridaa raivanneille ja rakentaneille, joita liian vähän enää muistetaan.

9789523157583 | 211 sivua | kovakantinen, kuvitettu