Teatteri 41

25,00 

Kuvaus

Kälkäjä, Mirjam: teatteri 41 – rohkea kokeilu pohjoisessa

Teatteri 41 oli Lapin ensimmäinen ammatillinen ryhmäteatteri. Se toimi 1972–1974 Torniossa. Aluksi neli- ja myöhemmin kuusihenkisen, kokeellisen ryhmän ohjaajana toimi Carita Rindell. Ryhmän muita jäseniä olivat Esatapani Eskola, Pauli Joronen sekä Anna-Maija Nousiainen-Lauri. Myöhemmin ryhmään liittyivät Timo Nurmi ja Esa Pesonen. Ryhmän toimintaa rahoitti Maaseudun Sivistysliitto. Uusi teatteri otettiin innolla vastaan Torniossa ja myös muualla Lapissa. Teatteri 41 saikin maineen eräänä aikansa kiinnostavimpana teatterina Suomessa.

Mirjam Kälkäjä kuvaa Teatteri 41:n vaiheet sen optimistisesta synnyttämisestä aina äkkiloppuun. Tekstin kirjoittamisessa on voitu hyödyntää Anna-Maija Laurin tallentamia leikkeitä ja valokuvia sekä hänen muistojaan teatterin vaiheista.

”Saimme kasaan monikirjavia muistoja eräästä maamme harvinaisimmista kulttuurihankkeista ja – usean kriitikon mukaan – maan eräästä parhaasta teatterista. ’Opetimme torniolaiset teatterille’, sanoivat näyttelijät alakuloisina, mutta työhönsä tyytyväisinä lähtiessään uusia haasteita päin Teatteri 41:n toiminnan loppuessa.
Eikä teatteri ollut uusi ja innolla vastaanotettu vain Torniossa: myös metsuri kairan keskellä kämpän ritsillä käänsi kylkeään esitystä kohti, hyreksi naurua ja hyväksyi totisetkin pohjoisen asiat Teatteri 41:n kaamosrevyytä katsellessaan. – Vaikka tämä metsuri kuulemma olikin jo käynyt teatterissa. 30 vuotta sitten!”

Lyhyestä toiminta-ajastaan huolimatta Teatteri 41 jätti pysyvän jäljen varsinkin Tornion edelleen vireään harrastajateatteritoimintaan.

| 9789523156272 | kovakantinen, 170×240 mm  | 111 sivua |