Tähtäimessä Nato-jäsenyys

23,50 

Kuvaus

Kuosma, Tapio: Tähtäimessä Nato-jäsenyys – ydinasesateenvarjostako pelastus?

Venäjän federaatio käynnisti 24.2.2022 aseellisen hyökkäyksen (”sotilasoperaatio”, ”special military operation”) Ukrainaan. Suomen ulkopoliittisen johdon reaktio oli nopea ja selkeä: ”Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet.  Venäjän hyökkäys on räikeä kansain-välisen oikeuden loukkaus.”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan herätti vilkkaan keskustelun Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Tapio Kuosman tietokirja Tähtäimessä Nato-jäsenyys on tarkoitettu puheenvuoroksi sanottuun keskusteluun. Teoksessa tehdään selkoa YK-järjestelmästä, sotilasliitto Natosta ja sen tärkeimmästä toimijasta, Yhdysvalloista, sekä niiden käymistä sodista.

Naton ja Yhdysvaltojen ihmisoikeusrekisteri samoin kuin niiden kansainvälisen oikeuden loukkausten rekisteri on varsin synkeä. Sen vuoksi Nato-jäsenyys näyttäytyy varsin suurena moraalis-eettisenä ongelmana.

Nato-jäsenyys tarkoittaa kyllä ydinasedoktriinille. Ydinasevaltiot pitävät meitä kaikkia panttivankeina. Kotimaamme tuominen Naton ydinasesateenvarjon alle olisi kuin pukeutuisi globaaliin itsemurhaliiviin.

Tietokirjailija Tapio Kuosma on koulutukseltaan oikeustieteen lisensiaatti (pääaine: kansainvälinen oikeus). Hän on pereh-tynyt erityisesti kansainvälisiin ihmisoikeuksiin. Kuosma on työskennellyt aikaisemmin ulkoasianhallinnon palveluksessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

9789523156753 | pehmeäkantinen, 102 sivua |