Sateenkaaren tällä puolen

27,00 

Kuvaus

Christina af Hällström, Sateenkaaren tällä puolen – oikeutta vaikeavammasille väliinputoajille!

Christina af Hällströmin pamfletti Sateenkaaren tällä puolen on riipaiseva kertomus vaikeavammaisuuden traumoista ja stigmoista, siitä, miten vaikeavammainen ihminen ei useinkaan saa, arjen uuvuttavuudesta ja rosoisuudesta johtuen, käytännössä nauttia jokaiselle kuuluvista perusoikeuksista. Tunnelukot murtava ja tajunnan räjäyttävä teos on koskettava kertomus äidin määrätietoisesta kamppailusta erittäin vaikeasti vammautuneen poikansa täysimääräisten ihmisoikeuksien toteuttamiseksi. Taival on tuskien täyttämä, mutta lopulta häämöttävät valo ja katarsis. Kysymys on vammaisen ihmisen oikeudesta asua pelotta ja turvallisesti kaupungin yllä pitämässä asumispalveluyksikössä, joka täyttää kodinomaisen yhteisöllisyyden tunnusmerkit. Sellaisiin keskeisiin tunnusmerkkeihin kuuluvat asukkaiden yhteinen ruokailu viihtyisässä ja virikkeellisessä yhteistilassa.

Pamfletti Sateenkaaren tällä puolen on vaikeavammaisen nuoren miehen äidin ja terveydenhoidon ammattilaisen viiltävä dokumentti, epikriisi ja hätähuuto yhteiskuntamme sosiaali- ja terveydenhuollon tilasta 2010-luvulla.

”Yhteisöllisen ’mallimme’ perusideana oli taata pojillemme mahdollisimman itsenäinen elämä. He voisivat pyytää vieraita omaan asuntoonsa, käyttää rahansa niin kuin itse haluaisivat, käydä kahvilassa, baarissa, ravintolassa, konsertissa, lätkämatsissa, kirkossa aivan kuten muutkin nuoret. Vanhemmat ovat luonnollinen osa heidän elämäänsä. Vapaus tulee muun ohella siitä että he saavat eläkkeen lisäksi Kelan asumistukea. Lähellä on yhteistila, jossa on ihmisiä. Siellä emäntä valmistaa ateriat. Siellä syödään yhdessä ja pidetään hauskaa. Siellä syntyvät houkuttelevat tuoksut. Aamu- ja iltapalan voi sitten syödä omassa asunnossa.”

Toimittajana ja sairaanhoidon lehtorina työskennellyt erikoissairaanhoitaja Christina af Hällström on muun ohella toimittanut Invalidiliiton julkaisusarjassa julkaistun kirjasen Lapseni on vammainen (toinen painos 1991).

9789523154018, kovakantinen, 158 sivua.