Paarma

29,00 

Osasto:

Kuvaus

9789523153080 Voynich, E.L.: Paarma

Maailman eniten myyty irlantilainen romaani nyt uutena, täydellisenä käännöksenä.

Kirja kertoo vallankumouksellisen Giovine Italia -järjestön jäsenen, englantilaisen opiskelija Arthur Burtonin vaiheista Italiassa sen yhdistymistä edeltäneellä ajalla. Lukuisten dramaattisten kokemusten jälkeen, kuten rippi-isän – sittemmin kardinaali Lorenzo Montanellin – paljastuminen Arthurin biologiseksi isäksi, nuorukainen kokee sisäisen kriisin ja muuttuu kiihkeästä katolilaisesta vannoutuneeksi ateistiksi. Lavastettuaan itsemurhansa ja paettuaan 13 vuodeksi Etelä-Amerikkaan, hän palaa Italiaan uuden henkilöllisyyden turvin ”Paarmaksi” kutsutun Felice Rivarezin, byronmaisen sankarin ja satiirisen kirjailijan hahmossa osallistuakseen kansannousun taisteluihin ja valloittaakseen takaisin rakastamansa naisen.

”Paarma” on tarina sankaruudesta ja vapaudesta, myötä- ja vastoinkäymisten romaani, joka pystyy tekemään vaikutuksen kaikkiin kirjallisuudenharrastajiin ja joka on edelleen tänäkin päivänä yksi kuuluisimmista ja merkittävimmistä Italian vapautusta ja yhdistymistä kuvaava teos sekä lukuisien päähenkilöittensä henkisen ja hengellisen matkan kuvaus.

”Paarma” menestyi mainiosti anglosaksisissa maissa, joissa sen ihailijoiksi lukeutuivat mm. Jack London, Rebecca West ja D. H. Lawrence. Maailmankuulu loogikko ja filosofi Bertrand Russel kehui kirjaa jännittävimmäksi englannin kielellä koskaan lukemakseen romaaniksi. Ja vaikka ”Paarma” onkin laajimman levikin saavuttanut teos Irlannissa, siitä tuli vieläkin suositumpi kulttikirja kommunistisissa maissa. Venäjällä ”Ovod” oli koululaisten pakollista peruslukemistoa ja siitä otettiin vuosien varrella miljoonapainoksia laajan valtakunnan vajaalla 20:llä eri kielellä, mm. v. 1959 Neuvosto-Karjalassa suomeksi. Astronautit Juri Gagarin ja Valentina Tereškova tunnustivat ”Paarman” olleen erittäin tärkeä tekijä heidän elämässään. Niin ikään miljoonat kiinalaiset tunsivat vallankumouksellisen sankarin tarinan omakseen. Toisenlaiseen taiteelliseen huippuunsa teos kohosi, kun siitä valmistettiin v. 1955 elokuva, johon Dmitri Šostakovitš sävelsi kuuluisan musiikin. Tämä yli 50:lle kielelle käännetty romaani on todistanut joustavuutensa maailmalla, kun se on inspiroinut eri alojen taiteilojoita tekemään siitä sovituksia näytelmäksi – ensimmäiseksi ehti George Bernard Shaw jo v. 1898 (”The Gadfly or the son of the cardinal”) – oopperaksi, baletiksi, musikaaliksi ja TV:n minisarjaksi.

Ethel Lilian Voynich syntyi Irlannin Corkissa 11.5.1864. Hänen isänsä oli kuuluisa loogikko ja matemaatikko George Boole (1815–1864), ja hänen äitinsä Mary (1832–1916) oli Himalajan korkeimmalle huipulle nimensä antaneen maantieteilijä Sir George Everestin (1790–1866) lapsenlapsi. Hänelle on omistettu asteroidi (2032 Ethel) ja Venus-planeetan kraateri (Voynich). Hänen puolalainen miehensä hankki v. 1912 käsiinsä 1400-luvun Italiasta peräisin olevan ns. Voynichin käsikirjoituksen, maailman salaperäisimmäksi kirjaksi mainitun opuksen, jonka koodikieltä etevimmät kryptografitkaan eivät ole vielä onnistuneet tulkitsemaan.

Hän vietti kesän 1879 Irlannissa äidin enon, kreikan kielen professori John Ryanin luona, tutustui ideologisen sankarinsa Giuseppe Mazzinin kirjoituksiin ja kiinnostui yhteiskunnallisista ja poliittisista asioista. 18-vuotiaana hän sain pienen perinnön ja muutti opiskelemaan pianonsoittoa ja sävellystä Berliiniin, jonka konservatoriosta hän sai diplomin v. 1885. Samana vuonna hän palasi Englantiin ja aloitti venäjän opinnot, teki v. 1887 matkan Pietariin ja tutustui Lontoossa v. 1890 Wilfryd Michal Hadbank Wojnicziin, jonka kanssa hän meni naimisiin v. 1892, ja ryhtyi kääntämään venäläisiä ja myöhemmin myös puolalaisia kirjailijoita.

Vuonna 1895 hän teki matkan Italiaan, jossa perehtyi tulevan romaaninsa ympäristöön ja historiallispoliittisiin taustoihin. Julkaistuaan esikoisteoksensa v. 1897 New Yorkissa ja Lontoossa hän omistautui sen menestyksen myötä kirjailijan ja kääntäjän työhön sekä myöhemmin hengellisten teosten säveltämiseen. Hänen viimeinen romaaninsa ”Put Off Thy Shoes” ilmestyi v. 1945. Vasta v. 1955 hän sai tietää olleensa Venäjän ja Neuvostoliiton kuuluisimpia ja rakastetuimpia ulkomaisia kirjailijoita, kun venäläinen diplomaatti tuli kunnioittamaan hänen muistoaan ja etsi hänen hautaansa. Yllätyksekseen hän tapasikin 91-vuotiaan ihanteensa, jolle seuraavana vuonna maksettiin hänen rästiinjääneet kirjailijanpalkkionsa. Ethel Lilian Voynich kuoli 28.7.1960 New Yorkissa 96-vuotiaana.

Kääntänyt Tuomo Klint.