Nukketeatterintekijänä Lapissa

35,00 

Tuotetunnus (SKU): 763420 Osasto:

Kuvaus

Peltonen, Leila: Nukketeatterintekijänä Lapissa – Pohjoista nukketeatterikulttuuria 1940-luvulta tähän päivään

Teos kertoo nukketeatteritaiteen ja sen tekijöiden kiehtovaa tarinaa Lapissa seitsemänkymmenen vuoden ajalta. Lappilaisen nukketeatterin edelläkävijä oli Helsingistä Rovaniemelle vuonna 1921 muuttanut kirjailija Annikki Setälä, joka perusti Lapin nukketeatterin vuonna 1948. Toimiessaan sodan jälkeen kansainvälisen kveekariliikkeen työntekijänä Setälä omaksui nukketeatterioppeja tunnetuilta ulkomaisilta nukketeatteritaiteilijoilta Saksassa, Ranskassa ja Amerikassa. Hänellä oli syvä ymmärrys nukketeatterin kulttuuriulottuvuuksista ja historiasta.

Setälän seuraajia ovat olleet rovaniemeläiset harrastajanukketeatterit Kuukkeli ja Kaarnikka. Niiden jatkumona syntyi kolme ammattiteatteria: Leila Peltosen Matkalaukkuteatteri, Reino Tuukkasen Staalomaa ja Eila Heinosen Keminmaahinen. Uusin Lapin ammattiteattereista on rovaniemeläissyntyisen, Turun taideakatemian nukketeatterikoulutuksesta valmistuneen Johanna Salon vuonna 2012 Rovaniemelle perustama Nukketeatteri Liikutus. Lähes kaikissa Lapin kunnissa yksittäiset harrastajat ja ryhmät, lapset ja aikuiset, ovat tehneet nukketeatteria kirjastojen tai kansalaisopistojen suojissa. Saamelaisen kulttuurin perinteisiä tarinoita ja aiheita on suomennettuina ollut usean lappilaisen nukketeatterin ohjelmistossa.
Saamelaisista nukketeatterintekijöistä kirjassa esittäytyy lähemmin kaksi: kemiläinen kirjailija Siiri Magga-Miettunen, jonka juuret ovat Inarin Kutturan kylässä ja näyttelijä-lastenkirjailija Irene Länsman, joka on kotoisin Inarin Angelista. Molemmat käyttävät nukketeatterin keinoja kertoessaan omia tai perinteisiä tarinoita omalla äidinkielellään.

Pohjoisessa kansainvälinen vuorovaikutus on ollut itsestäänselvyys: Barentsin alueen nukketeatteritoimijoiden verkosto on tuottanut 1990-luvulta lähtien tasokkaita festivaaleja ja koulutustapahtumia yli rajojen.Vuonna 2006 käynnistynyt Seitsemän sooloa! -festivaali on tuonut kansainvälisiä esiintyjiä Rovaniemelle joka toinen vuosi. Lappi on myös ollut suosittu kiertueiden kohde muualla Suomessa toimiville nukketeattereille, kymmenettuhannet lappilaiset ovat vuosien varrella saaneet nauttia näiden teattereiden vierailuesityksistä.

VTM, teatteri-ilmaisun opettaja Leila Peltonen (s. 1943 ) on kulkenut pitkän ja monivaiheisen tien helsinkiläisestä teatteriharrastajasta ja televisioesiintyjästä nukketeatterin ammattilaiseksi Lappiin. Hän on uransa varrella usein kuullut kysymyksen: Miksi ihmeessä teet nukketeatteria? ja pyrkinyt vastaamaan siihen omalla työllään. Peltosen sooloteatteri, Matkalaukkuteatteri, kiersi Lappia ja muuta maailmaa yli kolmekymmentä vuotta. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen työtä jatkoi tytär Johanna Peltonen. Taiteellisen työn rinnalla Leila Peltonen on tehnyt nukketeatteritaidetta tunnetuksi kirjoittajana, opettajana, kansainvälisten festivaalien järjestäjänä ja Lapin läänintaiteilijana. Nukketeatterialan kehitykseen hän on ollut aikanaan vaikuttamassa mm. Suomen Uniman hallituksessa ja Kansainvälisen nukketeatteriliiton UNIMAn (Union Internationale de la Marionnette) edustajistossa. Peltoselle on myönnetty Rovaniemen kaupungin taidepalkinto vuonna 1987ja Lapin läänin taidepalkinto vuonna 1996.

9789523154186 | pehmeäkantinen | kuvitettu, 320 s.