Niin kaukana on ikäväsi maa

32,00 

Osasto:

Kuvaus

Myllymäki, Arvo: Niin kaukana on ikäväsi maa

Hans-Peter Thoma saa tuplaristin kannettavaksi. Hän on Ukrainan saksalainen mutta myös neuvostosotavanki Suomessa. Sattuma korjaa satoa, kun hän pääsee jatkosodan aikana rengiksi Pohjanmaalle leski Birgitan tilalle. Birgitan mies oli kaatunut talvisodan aikana Summan lohkolla. Kun sota loppuu, on aika tehdä valintoja. Hans-Peter pakenee Ruotsiin ja Birgitta lupaa seurata tätä vaikka Sumatralle saakka. Niin kauas ei kuitenkaan tarvitse lähteä, sillä matka pysähtyy Uumajan lähistölle.

Uusi elämä alkaa uudessa maassa mutta menneisyys seuraa perässä. ”Pysy matalana”, Hans-Peterin isä neuvoi poikaansa Ukrainan 30-luvun nälänhädän päivinä. Neuvo toimii niin sodan, sotavankeuden kuin ruotsalaisen kansankodin asukkaanakin. Kuitenkin saksalaisuus on polttomerkittyä myös sodanjälkeisessä Ruotsissa. Eikä Hans-Peter saa mielestään Birgitan veljen, suomalaisessa SS-pataljoonassa palvelleen Taunon kertomusta Babi Jarin murhenäytelmästä.

Kaipuu lapsuuden ja nuoruuden Ukrainaan – Rodinaan, säilyy, vaikka Hans-Peterin matalana pysymisen ajat ovatkin takanapäin.

Teos kertoo ihmisten vaikeista valinnoista, mutta myös vahvuudesta ja kyvystä luovia sota-aikana ja sen jälkeen oudossa maailmassa. Tarinan henkilöt ovat fiktiivisiä, mutta heitä ympäröi vahva historiallinen viitekehys. – Ja vahvin kaikista on rakkaus.

9789523155954 | 245 s., kovakantinen, suojapaperi |