Kirjoitettu

Pirkko Oikarinen, Surun kipeä kosketus

Surun kokemisesta, toivosta ja toipumisesta kertoo Pirkko Oikarisen ”Surun kipeä kosketus”.

Kirja on tarkoitettu vertaistueksi ja toivoksi heille, jotka ovat menettäneet rakkaan puolisonsa yhtäkkiä, varoittamatta.

Kirjoittaja puhuu avoimesti omasta kokemuksestaan, surutyöstä ensimmäisenä vuotena. Se on samankaltainen, on sitten kyseessä sairaus, ruumiillinen tai henkinen tapaturma. Yhteinen tekijä on alkushokki.

Ensimmäinen vuosi on kirjoittajan mukaan vaikein. Siitä alkaa toivo ja toipuminen, varovainen näkymä tulevaisuuteenkin.

 

Surun kipeä kosketus

 

Kirjoitettu

Markku Varis: Sammakkolampi

Sammakkolammen kansikuvan on tehnyt Helena Junttila.

Oli sammakoita kasvava lampi ja oli kylä sen ympärillä ja Kaisa Karoliina, jonka isoäiti oli sammakon kudusta syntynyt. Kun Kaisa Karoliina varttui, kylä hänen ympärillään muuttui – niin kuin koko Lappi 1900-luvulla. Mutta yksi asia ei muuttunut: Kaisa Karoliinan kyky nähdä asioita, joita muut eivät nähneet.

Sammakkolampi on kuvaus pienen lappilaiskylän synnystä ja kehityksestä nykyiselleen aikojen saatossa. Kirjoittaja Markku Varis on sijoittanut tapahtumat kotimaisemiinsa Sodankylään. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt tieteellisiä teoksia sekä Nordbooksin julkaisemana episodiromaani Pena Peura  ja eräkertomusten kokoelma Saalistus. Molemmista teoksista tuttuja hahmoja esiintyy myös Sammakkolammessa.

Markku Varis